Moje konto Moje konto
  • baner
  • baner
Koszyk jest pusty
Szybki kontakt

GREECE4u Ewa Palińska
ul. Paderewskiego 2A/3, 59-400 Jawor
woj. ‎dolnośląskie
Tel: 533 900 086

admin@oliwazesparty.pl
Pn-Pt 8:00-19:00
NIP: 6951449990

Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek?

Pragniesz być świadomym konsumentem, który doskonale wie, co stawia na rodzinnym stole? Każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, iż nawet pozornie takie same produkty żywnościowe wyglądają i smakują inaczej, a także mają odmienne właściwości. Warto zatem zapoznać się z informacjami, które pozwolą odnaleźć wyroby spożywcze całkowicie odpowiadające naszym oczekiwaniom. Zastanawiasz się, jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Chcesz wiedzieć, czym taki produkt powinien się charakteryzować? Zachęcamy z przygotowanymi przez nas poradami na ten temat.

Sekret doskonałej oliwy

Co decyduje o cechach tego wyrobu? Na jego właściwości mają wpływ wszystkie etapy produkcji. Niezwykle istotny jest czas zbioru surowca. Przeprowadza się go zanim oliwki będą całkowicie dojrzałe, dzięki czemu uzyskany z nich tłuszcz będzie obfitował w cenne polifenole. Im później zrealizowany będzie zbiór owoców, tym mniej bioaktywnych związków znajdzie się w butelce, dlatego to jeden z najważniejszych aspektów produkcji tego wyjątkowego wyrobu.

Zerwane owoce jak najszybciej trafiają do tłoczni. Wyciska się z nich olej w sposób mechaniczny bądź chemiczny, otrzymując najbardziej pożądany produkt typu extra vergine o kwasowości nie wyższej niż 0,8%, a najlepiej 0,3%. Właśnie takiego wyrobu powinniśmy poszukiwać na sklepowych półkach. Ponadto wyróżniamy inne warianty, powstające w wyniku rafinowania chemicznego wytłoków: sansa oraz pomace. Ich smak, zapach i właściwości nie dorównują jednak produktom extra vergine.

Dobra oliwa, czyli jaka?

Zwróćmy uwagę na etykietę produktu, gdzie znajdziemy nie tylko informacje dotyczące kwasowości wyrobu, ale również te dotyczące kraju pochodzenia surowca i miejsca tłoczenia, datę zbioru oraz okres przydatności do spożycia. Wybierzmy tę, która ma jak najdłuższy termin przechowywania, ponieważ właśnie taka była niedawno otrzymana – jest możliwie najświeższa.

Naprawdę dobrą oliwę rozpoznamy również po zapachu. Jej aromat powinien być wyrazisty: owocowy, trawiasty i kwiatowy. Unikajmy tej, która pachnie woskiem, gdyż prawdopodobnie jest zjełczała. Zwróćmy uwagę również na jej kolor – powinien być delikatnie zielony. Nie zapomnijmy także o smaku dobrego produktu: lekko gorzkim, owocowym i głębokim.